Lutfisk

I Internets begynnelse, kanske det inte var så länge sedan, kanske det var på 90-talet då hade jag en hemsida med en massa recept bla. en sida om julmat. På den tiden var det lite pyssel att göra en hemsida, koder hit och koder dit. Det fanns inte så många sidor om julens läckerheter så jag samlade ihop recept från tidningar, böcker och andra hemsidor. Därför gjorde jag en sida om just julmat. Men jag hade inget recept på lutfisk.

Då fick jag ett mail från en man som skickade ett recept på hur han tillagade lutfisk. Nu vet ju inte jag om det är rätt då jag inte äter lutfisk.

Lutfisk

Så här gjorde han

  1. Vattna ur fisken 2-6 timmar före tillagning. Ju längre tid i vattnet desto fastare fisk.
  2. Sätt på ugnen på 200-225 grader i 30-40 minuter beroende på fiskens tjocklek.
  3. Smöra en långpanna, lägg i fisken med skinnsidan nedåt och sätt formen i ugnen.
  4. Strö lite salt över fisken och täck med lock eller folie så det blir tätt.
  5. När fisken har fast, skivig konsistens är den färdig.
  6. Dåligt urvattnad fisk blir geléaktig. Det kan man upptäcka efter ca ¾ av tiden, men då endast avhjälpa något genom att slå av vätskan och låta fisken sjuda utan lock.
    För mycket urvattnad fisk blir hård, vilket kan avhjälpas efter halva tiden genom att man klickar över smör och späder med så mycket vatten att fisken nästan täcks.
  7. När fisken är färdig så häller man bort det vatten som bildats och servera direkt ur formen tillsammans med gröna ärtor, vitsås och skånsk senap eller senapssås, skirat smör och kryddpeppar.

Varianter på receptet är kokt lutfisk såväl som lutfiskstuvning och lutfisksufflé, men ugnsmetoden är enklast och ger ett mycket bra resultat.”

Aftonbladet hade en länk till julmatsidan 1998 på luciadagen men givetvis funkar den inte nu.

Kommentera